Vracej úsměv s námi :-)

Pro někoho to jsou třeba obyčejné papuče, pro ně to znamená nejen teplo, radost z nové věci a veselejší Vánoce, ale také myšlenku, že někomu stáli za pozornost, udělal si na ně čas a koupil jim dárek, který třeba už dávno nedostali, protože už nemají od koho ....To jsou panečku úsměvy k nezaplacení.... Na odkazu níže je seznam právě takových přání ... Pomůžete nám je i letos vyplnit??

Minulé 4 roky se nám podařilo, nezklamat ani jednoho človíčka a ještě jim zpříjemnit pobyt ve společenské místnosti novými doplňky....

TAK KLIKNI A ZJISTI, JESTLI MŮŽEŠ POMOCI I TY :-)

seznam dárků najdeš zde: 


https://www.supersaas.cz/schedule/vracimusmev/Vrac%C3%ADm_%C3%BAsm%C4%9Bv_2023

Pár fotek z minulých let:

.........
















Co si budeme povídat. Jsme prostě národ pivařů a to je skvělé...

Někdo ho rád pije, někdo říká, že jen degustuje, někdo jen kupuje (narážím samozřejmě na hodné manželky milovníků lahvových piv, které každý den potkáváme v obchodech :-D ), někdo čepuje, ale snad VŠICHNI o něm rádi diskutujeme :-) A nejlépe jdou tyto diskuze vždycky u půllitru skvěle načepovené hladinky... Na tu každopádně zamiřte s přáteli k nám :-) A ať máte nové náměty k hovoru, tak přímo tady na stránce, budeme čas od času přidávat nové zajímavosti o našem národním nápoji. 


PILSNER URQUELL - proč jsou na něj Češi tak pyšní?

Na každé etiketě se dočtete, že je to ten pravý originál již od roku 1842, ale co už není úplně všude psané je PROČ, jsou na to plzeňští sládkové tak hrdí.

Do této doby (1839) , se většinou používalo při vaření piva takzvané svrchní kvašení, které nyní známe hlavně u hodně aromatických piv takzvaných ,,Ale,,. Pivu ale stále ,,něco,, chybělo a tak sládkové hledaly, jak uvařit pivo, které bude více ,,pitelné,,

Na to přišel až bavorský sládek Josef Groll, kterého najali do plzeňského pivovaru (v té době Měšťanského pivovaru), při jeho vybudování. On již měl s vařením spodně kvašených piv zkušenosti a k dokonalosti ho přivedly místní suroviny a čas, který ležáku dopřál.

První várku uvařil 5.října a tento datum je pivním svátkem dodnes pro mnoho lidí. Pivo všem tak chutnalo, že se hned stalo nejžádanějším pivem a tak často se kopírovalo, že se ,,PILS, nebo PILSNER,, stal základním označením pro všechna světlá, spodně kvašená piva. Do dnes je 9 z 10 vyrobeným a konzumovaných piv na celém světě na bázi Pilsner Urquell.

Již v roce 1913 potvrdil své prvenství a velikost plzeňský pivovar, tím, že uvařil 1 000 000 hektolitrů piva za rok a stal se největším pivovarem v Rakousku- Uhersku.

A víte, díky kterým surovinám je Pilsner Urqell, tak jedinečný?

VODA

Pochází z plzeňské pánve a má unikátní vlastnosti- je velmi jemná díky nízkému obsahu minerálů a proto je ideální vodou pro pivovarské využití. Dodává tak pivu svoji jemnost.

CHMEL

Do piva Pilsner Urqell patří pouze Žatecký poloraný červeňák, který je považován za jeden z nejkvalitnějších chmelů vůbec a pivu propůjčuje svoji jemnou hořkost a typické chmelové aroma.

SLAD

Pouze originální slad, který se vyrábí přímo pro pivo Pilsner Urqell z nejvybranějších odrůd českého a moravského dvouřadého ječmene.

Tyto suroviny a tradiční způsob vaření můžou za to, že je ,,PLZEŇ,, tak nádherně zlatá s jemnou hořkostí a výrazným chmelovým aroma, které vás vybízí k dalšímu napití. Stala se světovou špičkou a my na ni můžeme být právem pyšní, protože nás proslavila na celém světě. 

O způsobu vaření a co musí udělat výčepní, aby vznikla ta pravá hladinka, na které si chcete pochutnat, se něco blíž dozvíte zase příště 😊 


SLÁDEK PIVO VAŘÍ- VÝČEPNÍ HO DĚLÁ 

-Výčepní technika-

SLÁDEK PIVO VAŘÍ- VÝČEPNÍ HO DĚLÁ

To je čím dál víc používaná fráze. A víte proč? Protože je to pravda :-D

Určitě se už i vám někdy stalo, že ne v každé hospůdce, vám chutnalo pivo stejně... A myslíte, že zrovna tehdy se sládek ,,seknul,, a uvařil to pivo jinak, než jindy? Asi ne co? 😊

Je totiž až neuvěřitelné, jak moc dokáže výčepní ovlivnit, jak vám bude pivo chutnat. A není to jen o tom, jak moc se na vás bude výčepní smát, nebo jak hluboký má slečna za pípou výstřih 😊

Jeho práce začíná už když přebírá pivo a rovná ho do skladu a končí, až ve chvíli, kdy večer poctivě rozmontuje pípu a připraví ji na další den...

Pojďme se schválně podívat, co vše musí výčepní udělat, aby to pivo, které vám načepuje, bylo takové, jak si ho představoval sládek, když se mu věnoval v pivovaru a vařil ho.

Musí mít dobře nachystané MÍSTO, kde bude sudy skladovat- vždy musí být chladné a hlavně čisté.... Pivo má totiž takovou vlastnost, že dokáže krásně pochytit okolní pachy ... (Byl i případ, že si zákazníci stále stěžovaly, na zkažené pivo. A to i ve chvíli, kdy se narazil čerstvý sud...Pořád se chodilo a zjišťovalo,... A nakonec se ukázalo, že společně s pivem jsou ve skladu také nahnilé brambory a kompresor, který tam používali, všechen ten nelibý pach honil do piva a výčepní pak zákazníkům až pod nos s každým načepovaným půllitrem)

Musí mít správnou výčepní TECHNIKU

A to z daleka nemyslím jen krásnou nablýskanou pípu na baru. 

NARAŽEČE na sud, musíte udržovat neustále v čistotě. 

TRUBKY na přívod piva ze sudu, musí být schované v pitonu, který jim zajištuje tmu a správnou chladnou teplotu. 

CHLAZENÍ se musí pravidelně servisovat a seřizovat, podle ročního období, aby se vám na stůl nedostalo příliš teplé, ale ani příliš studené pivo (Protože oboje je špatně- v teplém příliš vystoupí vůně a vás to přehltí a podchlazené zase naopak všechny vůně i chuť moc tlumí a vy nebudete mít ten správy požitek.) 

PLYN to je téma samo osobě, ale stačí vědět, že aby pivo bylo opravdu co nejlepší tak kompresor, který se dřív používal je opravdu již pasé a to nejen kvůli těm všem nečistotám a pachům, které do piva dokáže dostat. Ideální je používat plyn v bombách, který se také liší podle výčepních 😊 Někdo používá takzvaný 80 na 20 a někdo 50 na 50 ( % oxidu a dusíku). 50 na 50, který používáme i my má tu skvělou vlastnost, že je tam jak dost plynu, který podporuje přirozené perlení piva a dává mu říz, tak dostatek plynu, který mu po odčepování části piva ze sudu, tvoří takovou ,,ochranou peřinku,, která mu nedovolí se kazit. A konečně přišla na řadu ta krásná ozdoba baru ...

PÍPA ...Ta, která dává výčepnímu nejvíc zabrat každý den 😊 Takže, když vám večer výčepní řekne, že máte poslední objednávku a jde rozmontovat pípu, tak to určitě neříká, proto, že vás chce poslat domů. Každý den poctivě rozebrat výčepní kohouty, vyčistit je a namočit do speciálních roztoků je totiž snad nejdůležitější věc v péči o techniku, kterou musí striktně dodržovat, aby pivo mělo tu správnou chuť. 

I přese všechnu snahu o udržení čistoty zařízení musí stejně přijet každých 14 dní technik se speciálním sanitárním zařízením a provést odborné čištění celé pivní cesty. Tam opět probíhá rozebrání výčepních kohoutů, ale i narážecích hlav a čištění trubek molitanovými míčky a chemií, které trvá cca 2 hodiny.

Ale víte co? To pořád není ani z daleka všechno :-D I v Hospůdkách, kde tohle všechno dodržují stejně a dokonce i ve stejné hospůdce za stejným výčepem vám může pivo chutnat jinak, podle toho kdo ho čepuje... Samotný styl čepování, totiž dokáže ovlivnit i to, kolik těch piv dokážete večer vypít a hlavně jak moc vám bude chutnat... Ale i když se to nezdá, tak čepování je tak moc rozsáhlé téma, že o tom zase příště 😊 


Chrám milionu lahví

"Chrám milionu lahví"

Sice jsme národ pivařů, ale s nadsázkou se dá říci, že nám mniši v Thajsku už začínají pěkně šlapat na paty :-) Ti už se s pivními lahvemi i modlí...

Thajský Wat Pa Maha Chedi Kaew je skutečný chrám ležící v malém městečku Khun Han v provincii Sisaket ve východní části země. Není to jen turistická atrakce, ale pravý chrám, který mniši využívají k modlitbám, meditacím, čtení posvátných textů a lidé z okolí v něm slaví různé svátky.

I když to je tak seriozní stavba, tak na první pohled, už jen název, vypadá jako pořádný úlet :-) Ale ve skutečnosti (jak by se u mnichů taky dalo čekat), jde o velmi promyšlený tah.

Vše začalo prorockým snem jednoho mnicha již v roce 1984. V Thajsku se dost bojuje s odpadky, které jsou památkou především na turisty. Ale i nepořádní ,,domorodci,, dost zatěžují životní prostředí a proto se mu vryl do hlavy nápad, recyklovat všechny ty prázdné lahve od piva. Začali je sbírat a časem se do sbírky přidaly také místní úřady a dokonce i lidi v okolí, kteří si tím chtěli vylepšit karmu :-D

Lahví se shromáždilo tolik, že z plánované jedné budovy jích stojí asi 20 a plánují stavět dál... Mimo chrámu s pagodovitou střechou nad jezerem stojí v areálu také krematorium, modlitebna, hala, vodní věž, toalety pro turisty a sedm malých bungalowů.

Využili již 1,5 milionů lahví a dokonce i víčka najdou svá uplatnění. Vznikají z nich mozaiky Budhy, které zdobí skleněné zdi. Celá stavba je nádherně prosvětlená díky použitému materiálu a až neuvěřitelně odolná vůči místním klimatickým podmínkám. Konstrukce staveb tvoří beton, aby byla stavba pevná, ale i střecha je ze zelených a hnědých lahví.

Je to tak velká ekologická stavba, že by se v ní mimo mnichů, mohli modlit i ekologičtí nadšenci. Takže pokud patříte mezi ně, tak hurá na výlet a nezapomeňte si do batůžku na cestu přibalit pár ,,lahváčů,, Ty se vám cestou postarají o pitný režim, dobrou náladu a až je odevzdáte prázdné mnichům, tak i o vylepšenou karmu, protože jim přidáte stavební materiál na další projekt :-D